Uw gewrichten voelen stijf aan. Als u wilt bewegen doet dat pijn. En u heeft moeite met lopen. Dit kan wijzen op artrose, ook wel ‘gewrichtsslijtage’ genoemd. Als u af en toe pijnlijke, stijve gewrichten hebt, hoeft u zich niet meteen zorgen te maken. Maar als de klachten verergeren, is het goed om dit te bespreken met uw huisarts of fysiotherapeut.

Bespreek gerust al uw vragen met een van onze fysiotherapeuten.

De fysiotherapeut

Op basis van uw klachten kunnen de fysiotherapeuten van Fysio Hillegom beoordelen of u last heeft van artrose; een röntgenfoto is daarvoor zelden nodig. Als artrose klachten geeft, kan de fysiotherapeut u helpen om weer beter te bewegen. Dit kan door u oefeningen te leren, u te begeleiden bij het ontdekken van wat uw lichaam aankan en met adviezen gericht op uw dagelijkse leven. Voor artrose is geen genezing mogelijk. U moet er letterlijk mee ‘leren leven’.

De fysiotherapeut kan daar een belangrijke bijdrage aan leveren. Zodat u het gewricht weer normaal of in elk geval zo goed mogelijk kunt gebruiken. U leert om tijdens uw dagelijkse activiteiten op een goede manier met de pijn en de stijfheid om te gaan. Samen met de fysiotherapeut ontdekt u wat uw lichaam aankan. Geleidelijk zal de pijn afnemen of verdwijnen.

Behandelplan

Om te beginnen zal de fysiotherapeut samen met u uw probleem in kaart brengen en er een behandelplan voor maken. De fysiotherapeut leert u oefeningen om de spieren rondom het ‘probleemgewricht’ te trainen. Ook krijgt u oefeningen om uw conditie te verbeteren. Daarnaast krijgt u advies over wat u zelf kunt doen en welke bewegingen voor u geschikt zijn, en leert u meer over het belang van voldoende bewegen. Ook leert u omgaan met bijvoorbeeld een kruk of een stok als dat voor u nodig is. Gaandeweg bent u in staat beter met de klachten te leven en met vertrouwen te bewegen.

U begint meestal met individuele oefentherapie. Soms kunt u vervolgens deelnemen aan groepstherapie. Dit kan prettig zijn omdat u ervaringen kunt uitwisselen. Hier leert u uw houding en bewegingen verder te verbeteren, op zo’n manier dat u er ook in uw dagelijkse leven profijt van heeft.

Bewegen

Het is belangrijk om u goed te realiseren dat u zelf veel kunt doen om uw klachten te verminderen. Het is belangrijk dat u tijdens en na afloop van de therapie actief blijft. Ook al doet het pijn, als u verstandig blijft bewegen heeft dat een positief effect. Het is namelijk gebleken dat hierdoor vaak de pijn en de beperkingen verminderen en de verergering van artrose afneemt. Bij Fysio Hillegom is het mogelijk om de trainen onder begeleiding van een fysiotherapeut, wij noemen dit fysiofitness.

Advies

Probeer uw conditie op peil te houden. Alle bewegingsvormen waarbij u veelzijdig beweegt, zoals bijvoorbeeld zwemmen, fietsen en wandelen zijn in het algemeen goed. Het is belangrijk dat u een balans vindt tussen in beweging blijven en rust nemen. Een aantal tips:

  • Blijf in beweging en doe dagelijks uw oefeningen
  • Voorkom overgewicht
  • Vermijd plotselinge/schokkende bewegingen
  • Vermijd zware belasting van de heup/knie zoals bij traplopen, hurken, of knielen
  • Pas op met het tillen en sjouwen van zware voorwerpen
  • Verander regelmatig van houding
  • Draag schoenen met schokabsorberende zolen
  • Rust op tijd uit, zeker als de gewrichten warm, gezwollen of pijnlijk zijn
Bel me terugContact gegevens

0252-525000
De Kwekerij 1
2182 AG Hillegom

Openingstijden

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vrijdag

08:00 - 19:00
08:00 - 19:00
09:00 - 19:00
08:00 - 19:00
08:30 - 16:00

Beoordeling

Fysio Hillegom scoort gemiddeld 4.8 sterren uit 8 beoordelingen